Fraud Blocker Vakumirači: zašto bi aparat za vakumiranje trebalo da postane deo vašeg domaćinstva - Inelektronik

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Vakumirači: zašto bi aparat za vakumiranje trebalo da postane deo vašeg domaćinstva

 

Među ženskim društvom - pogotovo mamama - postoji bar jedna prijateljica koja pazi na ishranu svoje porodice. Mnogi bi rekli preterano. Ne samo da vodi računa šta kupuje (obavezno organsko, neprskano!), već i kako i gde čuva hranu. 

Mislile ste da je dovoljno staviti hranu i frižider ili eventualno prekriti je folijom?

Prevarile ste se!

Znamo koliko je frižider olakšao našim bakama i mamama da čuvaju namirnice, bez bojazni da će morati da ih, ne daj Bože, bace. Međutim, savremeni način života odavno je doveo do toga da su se naše navike u pogledu ishrane drastično izmenile. Više se ne kuva tako često ili, kada se to i radi, ta hrana ne stoji dugo. 

Da li ste se ikad zapitale zašto?

Ne, nije zbog toga što niko ne može da je pojede. Najčešći razlog je što je ne čuvate pravilno.

Kako to da promenite?

Jednostavno.

U ovom tekstu predstavljamo vakumirač, aparat za vakumiranje hrane koji će vam definitivno pomoći da iz korena promenite svoje životne navike - a ne samo da sačuvate svežinu i nutritivnu vrednost vaših namirnica.

Vakumirači: da li ih treba koristiti?

Mnogi se pitaju kako, zapravo, izgledaju vakumirači. Da li su mali ili veliki? Jesu li “slim” ili su to neki robusni aparati koji zauzimaju pola kuhinje? U zavisnosti od proizvođača i namene (vakumirači se mogu koristiti i u profesionalne svrhe, na primer, u ugostiteljstvu), aparati za vakumiranje mogu biti mali (kada je potrebno vakumirati manja pakovanja i želite vakumir za kućnu upotrebu) i veliki (to su uglavnom aparati koji se koriste u ugostiteljstvu ili prehrambenoj industriji). Zatim, mogu biti vrlo jednostavnog dizajna - poput onih za kućnu upotrebu koji su relativno malih dimenzija, do onih profesionalnih koji imaju veću komoru za vakumiranje.

Sada kada imate predstavu o tome kako izgleda aparat za vakumiranje. evo nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo imati jedan u svom domaćinstvu.

  • Želite da vaša hrana bude svežija i nakon nekoliko dana stajanja? Koliko puta ste čuli onu “Ova pavlaka miriše na banane” ili “Zašto salama ima čudan ukus, juče sam je kupila?” Korišćenjem vakumirača nećete više morati da brinete da li će vam meso ili mlečni proizvodi “povući” miris voća ili povrća i obrnuto - hrana će sačuvati prirodan miris i ukus.
  • Muka vam je od pegica i tamnih mrlja koje se pojavljuju na hrani? Uz pomoć aparata za vakumiranje obezbedićete da vaša hrana uvek izgleda sveže i primamljivo, ma koliko dugo stajala u frižideru. Ipak, i dalje je potrebno voditi računa o tome da sve namirnice upotrebite u roku od 3 do 5 dana.
  • Kao da pegice i ustajali miris hrane nije dovoljan da vas odvrati od jela! Međutim, ove pojave imaju zajednički izvor, a to je - kiseonik. Pod dejstvom kiseonika i toplote iz vazduha, hrana menja svoja prirodna svojstva i gubi na svežini. Takva hrana nije nezdrava, ali je “na oko” neprivlačna i odbojna. 

Da, svi smo osetljivi na hranu koja izgleda ustajalo i pokvareno. Iako možda neke namirnice i sačuvaju svoj izgled i svežinu, priznaćete da podsvesno razmišljate o tome da li je ta hrana uopšte zdrava da se jede. 

Tu leži jedna od glavnih prednosti korišćenja vakumirača u domaćinstvu. Sprečavanjem upliva kiseonika - tačnije, potpunim izbacivanjem kiseonika iz pakovanja - hrana zadržava sva svoja prirodna svojstva, ne samo u pogledu boje, već i u mirisu i ukusu. Hrana koja se čuva u vakum-pakovanju može duže da stoji i nije lako podložna kvarenju. 

Međutim, ono što je strašnije od pegica, tačkica i ustajalog mirisa jesu bakterije i mikrobi koji se mogu javiti usled izloženosti namirnica kiseoniku. Kiseonik podstiče razvoj različitih mikroba, buđi i drugih mikroorganizama, a priznaćete da to ni najmanje nije bezazleno. Zato je korišćenje aparata za vakumiranje idealan način da vašoj hrani obezbedite ne samo svežinu, već i da budete sigurni da je ta namirnica zdrava za upotrebu.

Pored toga što vakum pakovanje čuva sastav prehrambenih proizvoda, njihov miris, ukus i boju, primetićete da je hrana koju ste vakumirali lakša za pripremu od, na primer, zamrznute hrane. Ako biste uzeli zamrznuto parče mesa (prethodno biste morali da ga izvadite iz zamrzivača mnogo pre pripreme, da bi se otopilo na sobnoj temperaturi, jer je tako preporučljivo) i spremali ga kao da je sveže, dobili biste ukusan obrok. Ipak, kada biste se odlučili da ispečete meso iz vakum pakovanja (što je, pri tom, znatno brže od odmrzavanja!), primetili biste ogromnu razliku - meso iz vakum pakovanja je mnogo mekše od mesa koje ste zamrznuli.

Šta vakumira aparat za vakumiranje ili vakumirka?

Jasno je da su vam svežina i ispravnost namirnica koje koristite u svom domaćinstvu na prvom mestu kada je reč o pravilnoj ishrani. Jer, sve ostala “pravila” zdrave ishrane i zdravog života su suvišna ako nemate namirnice koje su zdrave, sveže i ukusne.

Međutim, koje su to situacije u kojima bi vam vakumirač bio najpotrebniji? Recimo, imate školarca i spremate ga za ekskurziju. Muku mučite sa time šta da mu spakujete, a da to bude sveže i kada stigne na odredište. 

Banana će se ugnjaviti. 

Jabuka… može da prođe, ali moraće da je pojede odjednom. 

Čipsevi i ostale kesice gledate da izbegavate u širokom luku. 

Sendvič? Hm… Šta biste mogli da stavite, a da se ne pokvari?

Teška odluka, zar ne? No, kada biste imali pri ruci aparat za vakumiranje, ne biste uopšte ni morali da lupate glavu. Spakujete sendvič, zatvorite kesu, vakum izvuče sav vazduh (nema opasnosti da se hrana pokvari jer nema dodira sa vazduhom) i vi možete mirno da ispratite dete na ekskurziju. Znate da kada bude stiglo vreme za obrok, vaš klinac će imati svež i ukusan sendvič pri ruci.

Međutim, ne morate koristiti vakum pakovanje samo za putovanja. Zašto mu ne biste pakovali užinu svakodnevno? Sigurno je bolje rešenje nego uplatiti mu užinu u školi i strahovati da li će dobiti sendvič za neukusnom salamom ili otužnu kiflu. Uz vakumirač, imaćete mnogo više slobode u planiranju zdravih i ukusnih obroka, nego što je to do sada bio slučaj.

Kako biste odabrali vakumirač u skladu sa vašim potrebama, neophodno je da znate šta ćete njime vakumirati, odnosno šta se njime može vakumirati. Ako bismo počeli da nabrajamo šta sve vakumirač može da vakumira, spisak ne bi bio tako kratak. 

Prvo što pada na pamet jesu sveže namirnice poput mesa, voća i povrća. Logično, jer uglavnom ih koristimo svakodnevno u pripremi obroka i neretko se dešava da nam stoje u frižideru po nekoliko dana jer se ne potroši sve odjednom. A pošto smo učeni da se hrana ne baca, vakumiranje svežih namirnica je idealan način da izbegnete “greh” i sačuvate hranu koliko god je moguće. 

Osim toga što je vakumiranje sjajan način za čuvanje sveže hrane (naročito mesa, jer se milion puta dešava da izvadite celo pakovanje ali ga ne potrošite odmah, a ne valja ponovo zamrzavati jednom odmrznuto ili ste kupili sveže meso ali ga niste sasvim potrošili a ne biste da ga zamrzavate), u vakum pakovanju možete čuvati i suhomestane proizvode. Istina, oni već sadrže dosta konzervanasa i drugih materija koje omogućavaju da te namirnice dugo traju, ali sećate se tog ukusa čajne posle par dana stajanja u frižideru? Otužno, zar ne? Vakumiranjem biste sačuvali karakterističan ukus i miris namirnica, što bi vas svakako obradovalo - jer biste uvek imali osećaj kao da ste tek načeli pakovanje čajne ili pečenice.

Naravno, ne treba zaboraviti ni to da možete vakumirati ribu, kao i osetljivo voće i povrće (ono koje se lako kvari ili lako upija mirise drugih namirnica). Skuplji modeli aparata za vakumiranje su posebno pogodni za skladištenje ovakvih namirnica, jer imaju posebne režime koje služe za pakovanje osetljivih namirnica. Time znatno duže čuvaju njihovu svežinu i nutritivni sastav.

Ukoliko ste sladokusac, vakumirači vam mogu pomoći da preostale kolače sa slavlja sigurno odložite i “uštekate” za neki naredni put. Pobrinite se da kolači budu bez fila (mafini, kuglice ili štanglice), strpajte ih u vakum kesu i zatvorite uz pomoć vakumirača. Čak i kada imate nenajavljene goste a niste stigli ništa da pripremite, uvek možete zgrabiti kesicu kolača - neće ni osetiti da ih niste ispekli sada!

Pored vakumiranja, ovi aparati mogu poslužiti i u druge svrhe. Na primer, ako želite da marinirate meso ili ribu, idealno je da marinadu preručite u vakum kesu i - vakumirate. Usled nedostatka kiseonika, meso će lepše upiti marinadu i biće mnogo sočnije i ukusnije. Pri tom, ne morate da čekate nekoliko sati da se meso natapa u marinadi - dovoljno je da odstoji nekoliko minuta da bi poprimilo karakterističan ukus i aromu. 

Neka to bude vaša mala tajna - sigurni smo da će prijatelji, rodbina i komšiluk umreti od ljubomore!

Vakumirači: kako se koriste?

I dalje ne verujete da nemate aparat za vakumiranje u svom domaćinstvu? Posle ovoliko funkcija, stvarno je apsurdno da se i dalje mučite sa čuvanjem hrane!

Međutim, hajde da razrešimo misteriju o tome kako se vakumirači koriste. Jer, nemoguće je da pružaju toliko mogućnosti a da izgledaju tako jednostavno, zar ne?

Prvo, postoje dva tipa aparata za vakumiranje: oni napravljeni za korišćenje u industriji (na primer, u ugostiteljstvu) i oni koji se mogu koristiti u domaćinstvima. Dok su vakumirači za industriju gabaritni (logično, jer su i količine hrane koja se čuva veće), oni za kućnu upotrebu imaju male dimenzije, zauzimaju relativno mali prostor i jednostavni su za upotrebu. 

E, sad, da li se oba isto koriste, s obzirom na to da imaju različite funkcije? Korišćenje različitih vrsta aparata za vakumiranje je u principu slično, uprkos njihovom spoljaašnjem izgledu. Prvo što treba da uradite je da stavite željenu namirnicu u kesu za vakumiranje (obično se uz kupovinu aparata dobija i nekoliko kesa, a mogu se kupiti i zasebno). Zatim kesu stavite u aparat (tačnije, na var) i zatvorite poklopac vakumirača. Aparat će početi da isisava vazduh iz kese, čime je proces vakumiranja završen. 

Neki aparati za vakumiranje imaju funkciju aeracije koja omogućava da se u kesu sa proizvodom “upumpa“ inertni gas čime se produžava rok trajanja vakumirane hrane. To je naročito korisno za ugostitelje i oni koji su u dodiru sa velikom količinom namirnica, te im je potrebno dodatna sigurnost prilikom čuvanja hrane.

Funkcije i mogućnosti aparata za vakumiranje

Da li ima kraja mogućnostima aparata za vakumiranje? Čini se kao da nema - jer zaista nigde ne možete naći aparat koji na jedinstven i praktičan način omogućava da sačuvate svežinu, ukus, miris i strukturu svežih namirnica i time održavate zdrav način života i zdravlje vaše porodice.

No, i pored toga što vakumirači imaju dosta funkcija, proizvođači se uvek trude da unaprede svoje uređaje i korisnicima ponude nešto novo i jedinstveno u odnosu na konkurenciju. Tako ćete sresti neke modele vakumirača koji sadrže funkcije „Moist“ ili „Dry“, koje automatski prilagođavaju brzinu usisa prema određenoj vrsti hrane. Dakle, neće biti isto kada vakumirate banane i kada vakumirate meso. Sa druge strane,  postoje i funkcije „Seal“ i „Vacuum pulse“, koje omogućavaju da manuelno kontrolišete i podešavate vakumiranje i zatvaranje. Znači, ako želite da vi upravljate time kako će se vakumirati, kupovina uređaja sa ovim funkcijama će vam dati apsolutnu kontrolu u procesu vakumiranja.

Neki aparati za vakumiranje imaju ugrađen nož pomoću kojeg možete odrediti veličinu kese i tako još brže uraditi vakumiranje. Idealno, jer ne morate da se brinete što vam je kesa poluprazna (ili polupuna, zavisno da li ste optimista ili pesimista).

Još neke od funkcija koje možete da pronađete na aparatima za vakumiranje dostupnim na tržištu uključuju automatsko zavarivanje i odvajanje u jednom potezu, kao i elektronsko nadgledanje temperature.

Postoje vakumirači koji osim u kese i rolne za vakumiranje mogu da vakumiraju hranu u posudama. Ovo vam može biti korisno ukoliko putujete na more i želite da ponesete određenu količinu gotove hrane kako biste što manje vremena na odmoru provodili uz šporet. Vakumirajte hranu i moći ćete da uživate u njenom nepromenjenom ukusu i nekoliko dana nakon vakumiranja. S obzirom na to da je nekada potrebno vakumirati hranu koja nije suva, na tržištu se mogu naći aparati za vakumiranje sa 2 nivoa za zavarivanje, za vlažnu ili suvu hranu, kao i sa posudom za skupljanje otpada, tečnosti i vlage prilikom vakumiranja.    

                 

 

   

Sigurna kupovina SIGURNA KUPOVINA
Vaša kupovina na našem sajtu je potpuno bezbedna i bez bilo kakvog rizika. Plaćate prilikom preuzimanja proizvoda i za svaki imate na raspolaganju određeni rok na zadovoljstvo.
detaljnije...
Način plaćanja NAČIN PLAĆANJA
Sve poručene proizvoda platite kada ih preuzmete. Plaćanje se vrši pouzećem i moguće je platiti gotovinom, karticama, i čekovima.
detaljnije...
Dostava DOSTAVA
Sve naše proizvode koje naručite putem naše online prodavnice, dostavićemo vam besplatno na teritoriji cele Srbije...
detaljnije...
UniCredit Bank AllSecure - Vaš Partner za Internet Trgovinu VISA MasterCard Maestro Verified by Visa MasterCard SecureCode

E-mail Newsletter

prijavite se na našu E-mail listu

Viber i SMS Newsletter

prijavite se na našu Viber i SMS listu

© 2024 Inelektronik. All rights reserved.