Električni mlin za kafu: najbolji jutarnji prijatelj

Nekoliko decenija ranije mnoge stvari su bile drugačije. Pametni uređaji nisu postojali, o diskovima, MP3 plejerima i sličnim spravama nije bilo ni govora, a mlevena kafa nije bila dostupna kao danas. Tada je skoro svako domaćinstvo posedovalo barem jedan ručni mlin za kafu pomoću kojeg su se zrna kafe usitnjavala i pretvarala u smesu od koje je nastajao mirisni napitak omiljen mnogima.

Gomilanje obaveza i nedostatak vremena polako su počeli da guraju ručni mlin za kafu u zapećak. Uprkos tome što su mnogi uživali u zvuku koji on proizvodi, kao i u kafi koja se njime mlela, novo vreme nametnulo je svoja pravila.

Vremenom je ovakav mlin otišao u istoriju a na njegovo mesto došao je električni mlin za kafu. Svojom jednostavnošću i fleksibilnošću, električni mlin za kafu ubrzo je “kupio“ veliki broj obožavalaca kvalitetnog gutljaja kafe.

Hedonisti ne prave pitanje kada je reč o dobroj kafi. Iako danas postoji najrazličitije vrste mlevene kafe, ipak je kafa samlevena neposredno pre kuvanja nešto posebno. Ne samo da se radi o mešavini specifičnog ukusa i mirisa, već je svežina tek samlevenih zrna nešto što se ne može pronaći ni u jednoj kesici kafe sa rafa.

Ako ste jedna od onih osoba kojoj budilnik ili alarm za buđenje na mobilnom telefonu predstavlja noćnu moru i kvari raspoloženje svakog radnog dana, verovatno vam je potrebno nešto što će vas brzo razbuditi, razvedriti i pripremiti za nove radne pobede, pročitajte kako da uz pomoć električnog mlina za kafu vaša jutra budu ispunjena neprevaziđenom svežinom i aromom jake, domaće kafe.

Električni mlin za kafu za kućnu upotrebu: kako se koristi?

Zvuk električnog mlina za kafu u jutarnjim satima, bilo da ste kući, ili u svojoj kancelariji - savršeno buđenje za sve ljubitelje kafe, neovisno od toga da li ste programer i sedite u New York-u, komercijalista iz Niša ili radite u knjigovodstvenoj agenciji u Beogradu.

Taj karakterističan miris sveže samlevenih zrnaca “crnog zlata” izmamiće vam osmeh na licu. A ako taj jutarnji ritual pripremanja kafe delite sa svojom lepšom polovinom, zadovoljstvo i užitak će biti još snažniji.

Čini se da je mnogo toga potrebno da biste uživali u savršenom jutru pred uobičajeni haos koji vas očekuje čim izađete iz topline svoga doma. Ipak, uz par kratkih saveta za upotrebu električnog mlina za kafu, garantujemo vam savršenu dozu svog jutarnjeg zadovoljstva!

Prvo, kafu meljite neposredno pre kuvanja, jer već nekoliko sati nakon mlevenja ona gubi na kvalitetu. Drugim rečima, dobićete ne tako svež i pomalo otužan ukus kafe.

Drugo, samlevenu kafu čuvajte u metalnim posudama, da biste sačuvali karakterističan ukus i svežinu kafe. Idealno je da za svako kuvanje sameljete tačnu količinu kafe, ali pošto to često nije moguće, trudite se da ostatak čuvate u posudama sa jakim poklopcem (da biste sprečili vlagu da dođe u dodir sa mešavinom).

Treće, pre svake upotrebe mlin je potrebno temeljno očistiti. Koristite suvu krpu ili četkicu za zube da biste otklonili ostatke mlevene kafe. Time ćete izbeći da se prethodno samlevena kafa pomeša sa svežom i napravi od nje bajatu mešavinu.

Šta bi još trebalo da znate o električnom mlinu za kafu? Postoje dve vrste mlina koje možete kupiti u našim prodavnicama:

 • Električni mlin sa metalnim rotirajućim nožem koji melje nejednako;
 • Električni mlin za kafu sastavljen od nepokretnog i pokretnog dela između kojih se trenjem usitnjavaju zrna kafe.

Mlin sa metalnim rotirajućim nožem deluje kao povoljnija varijanta, naročito ako tražite mlin za kućnu upotrebu. Ono što je jedan od nedostataka ovog modela je što sečiva ne melju jednako, pa često dobijete mešavinu nejednake teksture. Idealno ako volite kafu specifične arome, ali ako ste perfekcionista i tražite savršeno samlevenu kafu, onda je bolje da se odlučite za drugi model.

Prednost drugog mlina za kafu je što je sva kafa ravnomerno samlevena. Pošto može da melje i veće količine kafe, to je jedan od razloga zašto se ovaj mlin često koristi u ugostiteljskim objektima. Stepen samlevenosti zavisi od toga koliko se kafe u zrnu nalazi u mlinu i od dužine trajanja mlevenja. Najvažnije je da mlevenje ne traje dugo, jer će suviše dugo mlevenje dovesti do prekomerne zagrejanosti mešavine.

Iako u mlinu za kafu možete samleti i neke druge proizvode, preporučuje se da to ipak ne činite jer tako možete oštetiti vaš mlin za kafu.

Od toga koju vrstu napitka želite da spremite zavisi kako ćete samleti kafu. Fino samlevena kafa nije pogodna za spremanje domaće odnosno turske kafe, jer ona bude “vodena“ i neukusna za piće. Ova mešavina idealna je za instant napitke, poput espresa ili kapućina, jer ne ostavlja talog. Za pripremu domaće kafe potrebno je da samlevene čestice budu veličine 0,075-0,125 milimetara, što je tekstura slična brašnu.

Koje stepene mlevenja najčešće ima električni mlin za kafu?

Kafa pripremljena u džezvi svakako jeste jedan od najpopularnijih napitaka, ali espreso, moka i slični napici predstavljaju ozbiljnu konkurenciju domaćoj kafi.

Možda članovi vaše porodice ili prijatelji imaju različite ukuse pa neki obožavaju domaću kafu, a drugi, na primer, espreso. Električni mlin za kafu omogućiće vam da im pripremite napitak koji vole zahvaljujući stepenima mlevenja kafe koje mlin poseduje.

Standardni električni mlin za kafu poseduje nekoliko stepena mlevenja:

 • grubo mlevenje (coarse grind): ovakvim mlevenjem dobija se najkrupnija kafa veličine do 0,8 mm, a za mlevenje električnim mlinom biće potrebno otprilike 10 sekundi. Prilikom ovakvog mlevenja ekstrakcija se dešava 4-6 minuta i zato je ovako samlevena kafa idealna za pripremu u Frenč Pres posudi.
 • srednje mlevenje (medium grind): vreme ekstrakcije je otprilike 6 minuta i zavisi od modela aparata za kafu. Za mlevenje će vam biti potrebno 13 sekundi, a dobićete čestice kafe veličine do 0,5 mm.
 • mlevenje za aparat za kafu sa papirnim filterom: takođe se kuva oko 6 minuta u zavisnosti od veličine i modela kafe aparata.
 • fino mlevenje (fine grind): pogodno je samo za gejzirni aparat za kafu (za spremanje moka kafe.) Kafa se kuva sve dok sva voda ne prođe kroz kapsulu. Mlevenje traje od 15 do 20 sekundi, a čestice su veličine do 0,3 mm.
 • mlevenje “u prašinu“ (pulverized, turkish): ovako samlevena kafa koristi se za spravljanje turske kafe. Za ovakvo mlevenje električnim mlinom za kafu biće potrebno više od 30 sekundi.

Kako odabrati električni mlin za kafu za ugostiteljske objekte?

Pripremanje kafe u vašem domu treba da predstavlja zadovoljstvo kako vama, tako i članovima vaše porodice i vašim prijateljima sa kojima uživate u kafi.

Međutim, ukoliko posedujete ugostiteljski objekat, sigurno želite da gostima pružite najbolju uslugu zbog koje će se svaki put vraćati na ukusnu dozu jutarnje kafe. Kako biste spremili najkvalitetniju kafu koja će postati zaštitni znak vašeg kafića ili restorana, neophodno je da imate kvalitetnu opremu, a odabir pravog električnog mlina za kafu je definitivno korak koji ne smete da preskočite.

Prilikom izbora profesionalnog električnog mlina za kafu koji će zadovoljiti sve vaše potrebe treba da uzmete u obzir nekoliko faktora:

 1. Materijal: bilo bi dobro da deo koji melje bude od keramike ili da je pokriven slojem titana, radi što veće izdržljivosti, lakšeg održavanja i otpornosti na trenja i vibracije rotirajućeg dela.
 2. Različiti stepeni mlevenja: kako biste imali više opcija što se tiče spremanja više različitih vrsta kafe, neophodno je da mlin ima barem 6 nivoa mlevenja.
 3. Brzina obrtaja: od nje zavisi koliko ćete brzo samleti potrebnu količinu zrna kafe. Broj obrtaja je od 300 do 1800 u minutu. Što je brzina veća, brže ćete dobiti samlevenu kafu. Međutim, treba imati na umu da preterana brzina može dovesti do zagorevanja kafe.
 4. Veličina samlevenog zrna: svaki napitak zahteva određenu veličinu samlevenih čestica. Stoga bi bilo dobro da za vaš objekat odaberete onaj mlin za kafu koji će vam omogućiti da u njemu meljete kafu za pripremu domaće kafe, espresa, filter kafe…
 5. Prečnik sečiva: veći prečnik omogućava veću produktivnost mlina. Za male kafiće biće dovoljan mlin čiji je prečnik sečiva od 50 do 58 milimetara (ovakvi mlinovi mogu da samelju otprilike 1,5-2 kilograma kafe za 60 minuta), dok se za veće preporučuju mlinovi sa sečivom prečnika preko 60 mm.

Profesionalni mlinovi za kafu imaju različite korisne funkcije a neke od njih su:

 - dozator porcija: zahvaljujući ovoj funkciji nema potrebe da pratite proces mlevenja - dovoljno je da podesite broj porcija i uključite mlin;

 - zaštita od pregrevanja motora: smanjuje verovatnoća da prilikom velikog opterećenja aparata zrna kafe izgore;

 - automatsko mlevenje: ova funkcija važna je za objekte koji imaju mnogo posetilaca pa se kafa sprema mnogo i često. Mlin prati koliko se samlevene kafe nalazi u rezervoaru i kada je neophodno automatski počinje da melje kafu.

Električni mlinovi za kafu za domaćinstvo

Kako bismo vas pobliže upoznali sa nekim modelima električnih mlinova za kafu pogodnim za kućnu upotrebu, u nastavku ćemo se osvrnuti na po jedan model brenda Boš i Profi Kuk.

Električni mlin za kafu Bosch MKM 6000 jednostavan je za korišćenje a njegov dizajn omogućava da se prilikom mlevenja zrna kafe nađu ispred sečiva čime se ubrzava proces mlevenja. Udarni nož i posuda su od nerđajućeg čelika. Posuda za kafu može da primi 75 grama kafe, a mlin takođe ima sredstvo za doziranje od jedne do 10 šoljica. Ovaj mlin melje samo kada je poklopac namešten i poseduje bezbednosni prekidač. Priključna snaga je 180 vati.

Svi volimo multifunkcijske aparate kojima možemo da obavimo više stvari zato što tako štedimo vreme i imamo manje posuda za pranje. Mlin za kafu Profi Cook PC-KSW 1021 pripada takvim uređajima, jer melje kafu i secka začinsko bilje, orahe i slično. Ovaj aparat ima kućište i dve velike posude od nerđajućeg čelika, a snaga motora je 200 vati. Korišćenje mlina moguće je samo kada je poklopac zatvoren. Veličinu samlevenih/iseckanih komada određujete dužinom trajanja mlevenja odnosno seckanja. Ovaj mlin takođe poseduje dugme za funkciju pulsiranja.

Kako se čuva samlevena kafa?

Nabavili ste električni mlin za kafu i sada osećate još veće zadovoljstvo u ispijanju vašeg omiljenog napitka. Kako biste mogli da nekoliko dana potpuno uživate u ukusu i aromi kafe koju ste samleli vašim električnim mlinom, neophodno je da je čuvate na odgovarajući način.

Prvo, bitno je da znate da samlevenu kafu možete čuvati najviše 7 dana.

Zlatno pravilo čuvanja samlevene kafe kaže da je neophodno ograničiti kontakt kafe sa vazduhom, jer on negativno utiče na nju. Vazduh “isisava” aromu kafe, prouzrokuje isparavanje kafenih ulja koja su veoma dragocena jer daju kafi pun i bogat ukus pa ona brzo upija vlagu što dovodi do njenog kvarenja. Kroz vazduh kafa upija ne samo vlagu već i druge mirise, što ima za posledicu promenu arome kafe.

S obzirom na to da kafa brzo i lako preuzima druge mirise, bilo bi idealno da je možete čuvati odvojeno od drugih proizvoda tako što ćete je smestiti u posebnu fioku, pregradu ili na policu. Poželjno je da u prostoriji u kojoj se nalazi kafa održavate jednaku vlažnost i temperaturu vazduha i da sakrijete kafu od sunčevih zraka, jer su njeni najveći neprijatelji vazduh, vlaga, toplota i svetlost. Preporučuje se da sveže samlevenu kafu čuvate u maloj tegli od neprozirnog stakla sa poklopcem koji se hermetički zatvara.                                                                       

 

                                

 

    

 

        

Sigurna kupovina SIGURNA KUPOVINA
Vaša kupovina na našem sajtu je potpuno bezbedna i bez bilo kakvog rizika. Plaćate prilikom preuzimanja proizvoda i za svaki imate na raspolaganju određeni rok na zadovoljstvo.
detaljnije...
Način plaćanja NAČIN PLAĆANJA
Sve poručene proizvoda platite kada ih preuzmete. Plaćanje se vrši pouzećem i moguće je platiti gotovinom, karticama, i čekovima.
detaljnije...
Dostava DOSTAVA
Sve naše proizvode koje naručite putem naše online prodavnice, dostavićemo vam besplatno na teritoriji cele Srbije...
detaljnije...
UniCredit Bank AllSecure - Vaš Partner za Internet Trgovinu VISA MasterCard Maestro Verified by Visa MasterCard SecureCode

E-mail Newsletter

prijavite se na našu E-mail listu

Viber i SMS Newsletter

prijavite se na našu Viber i SMS listu

© 2020 Inelektronik. All rights reserved.