Fraud Blocker Vodič za kupovinu zamrzivača - Inelektronik

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Vodič za kupovinu zamrzivača

Midea zamrzivač HS-258 CN  - Inelektronik

Midea zamrzivač HS-258 CN

Midea zamrzivač HS-258 CN

RSD 26.990,00

Cena sa PDV-om

Isporuka već od 20.05.2024

Besplatna isporuka

Midea zamrzivač HS 108FN - Inelektronik

Midea zamrzivač HS 108FN

Midea zamrzivač HS 108FN

RSD 22.990,00

Cena sa PDV-om

Isporuka već od 20.05.2024

Besplatna isporuka

Liebherr vertikalni zamrzivač GP 2033 - Inelektronik

Liebherr vertikalni zamrzivač GP 2033

Liebherr vertikalni zamrzivač GP 2033

RSD 47.990,00

Cena sa PDV-om

Isporuka već od 20.05.2024

Besplatna isporuka

Beko vertikalni zamrzivač RFSA 240 M21 W - Inelektronik

Beko vertikalni zamrzivač RFSA 240 M21 W

Beko vertikalni zamrzivač RFSA 240 M21 W

RSD 29.990,00

Cena sa PDV-om

Isporuka već od 20.05.2024

Besplatna isporuka

 Liebherr vertikalni zamrzivač GP 2433  - Inelektronik

 Liebherr vertikalni zamrzivač GP 2433

Liebherr vertikalni zamrzivač GP 2433

RSD 44.990,00

Cena sa PDV-om

Isporuka već od 20.05.2024

Besplatna isporuka

Beko horizontalni zamrzivač HSA 32500 - Inelektronik

Beko horizontalni zamrzivač HSA 32500

Beko horizontalni zamrzivač HSA 32500

RSD 25.990,00

Cena sa PDV-om

Isporuka već od 20.05.2024

Besplatna isporuka

Liebherr horizontani zamrzivač GT3032 - Inelektronik

Liebherr horizontani zamrzivač GT3032

Liebherr horizontani zamrzivač GT3032

RSD 51.990,00

Cena sa PDV-om

Isporuka već od 20.05.2024

Besplatna isporuka

Da li vam se često dešava da vam je komora za zamrzavanje u frižideru uvek nekako tesna i da u nju ne uspevate da smestite svu hranu?

Ako neko od vaše porodice živi na selu i obasipa vas voćem, povrćem i mesom koje ne možete da upotrebite za nekoliko dana, ili ukoliko sami imate baštu i tu sreću da možete da se hranite proizvodima koje ste sami uzgajali, onda sigurno razmišljate o kupovini zamrzivača u koji možete da uskladištite sve te prehrambene proizvode kako biste ih koristili tokom cele godine i, što je još bitnije, da bi oni sačuvali vitamine i druga korisna svojstva.

U zavisnosti od broja članova vašeg domaćinstva, vaših potreba, prostora i toga koje vrste proizvoda planirate da skladištite u zamrzivaču, možete da odaberete vertikalni, horizontalni, samostojeći ili ugradni zamrzivač, a u obzir treba da uzmete i različite funkcije i mogućnosti kao što su način otapanja, energetski razred, kapacitet i slično.

Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći u izboru kako biste u vašem domaćinstvu imali uređaj koji će zadovoljiti sve vaše potrebe.

Vrste zamrzivača

Kao što smo već pomenuli, zamrzivači mogu da budu samostojeći i ugradni, vertikalni i horizontalni zamrzivači.

Vertikalni zamrzivači pogodni su za skladištenje velike količine različitih vrsta proizvoda, jer ćete zahvaljujući fiokama moći da ih lako sortirate i tako eliminisati mogućnost da uzmete proizvod koji vam uopšte nije potreban.

vertikalni zamrzivac

Ovi zamrzivači po izgledu podsećaju na frižidere pa ne zauzimaju mnogo prostora.

Većina modela vertikalnih zamrzivača ima širinu i dubinu 60 centimetara, a visina može da bude od 65-70 centimetara do 1,5-2 metra i više.

U zamrzivaču se istovremeno mogu nalaziti proizvodi biljnog i životinjskog porekla, a niko od nas ne želi da mu, na primer, voće ili povrće povuče miris ribe pa ćemo ribu i druge proizvode rasporediti u različite fioke. Broj fioka zavisi od visine zamrzivača i može ih biti od 3 do 8.

Fioke su providne i lako se pomeraju, a na nekim modelima one su smeštene na teleskopskim vođicama pa je još jednostavnije da se podesi visina. Ovo je posebno korisno ukoliko u zamrzivač treba da smestite proizvode velikih dimenzija.

Među vertikalnim zamrzivačima ima modela sa podesivim vratima, što znači da možete da birate da li ćete vrata otvarati na levu ili na desnu stranu.

Horizontalni zamrzivači (poznati još pod nazivom sandučari) idealni su za čuvanje izuzetno velike količine proizvoda. Po standardu, visina ovakvih uređaja iznosi 85 centimetara a dužina može da varira.

Minimalna zapremina je 100 litara sa kapacitetom zamrzivanja 6 kilograma proizvoda dnevno, dok uređaji sa maksimalnom zapreminom od 572 litra mogu da zamrznu do 33 kilograma proizvoda na dan. Ovakvi zamrzivači nemaju fioke pa je u njih moguće smestiti velike komade mesa ili ribe.

Ukoliko vam je zamrzivač potreban samo za čuvanje mesa, horizontalni tip je pravi izbor za vas jer ćete imati dovoljno prostora za skladištenje. Takođe treba naglasiti da ovakvi zamrzivači imaju veću iskoristivu zapreminu nego vertikalni. 

Mnogi horizontalni zamrzivači velike zapremine imaju korpe čime se obezbeđuje komotnije korišćenje uređaja.

Ako nemate dovoljno prostora u domu, horizontalni zamrzivač možete da smestite u špajz, na terasu ili u letnju kuhinju.

Odabir kapaciteta zamrzivača je individualna stvar i pre svega zavisi od toga koliko proizvoda planirate da čuvate u njemu. Statistika kaže da je prosečnoj tročlanoj porodici dovoljan zamrzivač kapaciteta 150-200 litara.

Takođe, vodite računa da ne pretrpavate vaš zamrzivač kako biste omogućili pravilno cirkulisanje vazduha u uređaju.

Što se tiče cene, treba napomenuti da su horizontalni zamrzivači jeftiniji od vertikalnih.

Zamrzivači mogu da budu samostojeći i ugradni. Pošto smo se pobliže upoznali sa prvim tipom, reći ćemo nekoliko reči i o drugom.

Ugradni zamrzivači mogu da budu visine čoveka, a mogu se naći i mini modeli koje je moguće ugraditi u donji deo kuhinjskog nameštaja. Oni izgledom podsećaju na taburee koji unutra imaju fioke i police. Ugradni zamrzivači se lako skrivaju u kuhinjski nameštaj, i odlično se uklapaju u enterijer.

Tehničke karakteristike zamrzivača

Prilikom odabira zamrzivača posebno treba da obratite pažnju na njegove tehničke odlike kako biste bili sigurni da ćete imati uređaj koji će odgovoriti na vaše zahteve i pritom biti ekonomičan. Zato ćemo u nastavku da navedemo najvažnije karakteristike koje treba da imate u vidu.

Počećemo od zamrzavanja. Zamrzavanje se klasifikuje prema minimalnoj temperaturi koju zamrzivač može da postigne a ona se označava zvezdicama. Svaka zvezdica označava -6 stepeni Celzijusove skale. Smatra se da je za kućnu upotrebu dovoljno odabrati uređaj sa 3 ili 4 zvezdice, odnosno uređaj koji postiže temperaturu -18 ili -24 stepena Celzijusove skale.

Od stepena zamrznutosti zavisi rok upotrebe proizvoda. U zamrzivačima sa 4 zvezdice (-24 stepena Celzijusa) hrana može da se čuva od 6 meseci do godinu dana, a ova temperatura je neophodna za brzo zamrzavanje svežih proizvoda.

U pasošu sa tehničkim karakteristikama zamrzivača naći ćete informacije o pravilnom čuvanju proizvoda u zavisnosti od njihovog sastava, kao i koliko vremena određeni proizvodi mogu da se čuvaju u zamrzivaču.    

Kada je reč o kapacitetu zamrzavanja, on se meri prema broju kilograma koje uređaj može da zamrzne za 24 sata, pa tako postoje uređaji koji mogu da zamrznu od 5 do 25 kilograma proizvoda dnevno.

U zavisnosti od toga koliko često ćete da koristite zamrzivač odabraćete kapacitet zamrzavanja u skladu sa vašim potrebama. Ako vaša porodica ima 3 člana, biće vam dovoljan frižider sa kapacitetom zamrzavanja od 6 do 10 kilograma na dan.

Pošto je zamrzivač uređaj koji neprekidno radi, neophodno je naročito obratiti pažnju na to koliko električne energije on troši. Energetska klasa označava se slovima od A do E, gde A označava najekonomičniju potrošnju energije.

Proizvođači bele tehnike posvećuju veliku pažnju energetskoj efikasnosti uređaja pa su tako napravili najekonomičnije aparate čija je oznaka energetskog razreda A+++. Iako je za kupovinu zamrzivača sa A+++ energetskim razredom potrebno izdvojiti najviše novca, to ulaganje će vam se i te kako isplatiti jer ćete uštedeti na plaćanju računa za struju.

Prilikom odabira zamrzivača treba da obratite pažnju i na njegov klimatski razred koji pokazuje na kakvoj temperaturi uređaj može da radi, odnosno koja temperatura treba da bude u okruženju u kojem će se zamrzivač nalaziti.

Postoje 4 klimatska razreda:

  - SN (subnormalni): 10-32 stepena Celzijusa;

  - N (normalni): 16-32 stepena Celzijusa;

  - ST (suptropski): 18-38 stepeni Celzijusa;

  - T (tropski): 18-43 stepena Celzijusa.

Još jedna tehnička karakteristika zamrzivača koja ima veliku ulogu jeste način otapanja odnosno odmrzavanja uređaja. U prodavnicama bele tehnike možete da odaberete samootapajući zamrzivač ili onaj koji se ručno otapa.

Samootapajući zamrzivači automatski obavljaju odmrzavanje zahvaljujući programu u njima (među ovakve uređaje spadaju oni sa NoFrost tehnologijom.) Ovu tehnologiju imaju samo vertikalni zamrzivači.

Ukoliko ste odlučili da kupite zamrzivač sa NoFrost tehnologijom, preporučuje se da proizvode stavite u polietilenske vakuum kese, jer suv vazduh isušuje proizvode.

Zamrzivače sa ručnim otapanjem treba da odmrzavate sami. Od modela uređaja i proizvoda koji se čuvaju u njemu zavisi koliko često je potrebno da otapate zamrzivač, a u većini slučajeva to je neophodno uraditi jednom ili 2 puta godišnje.

Možda ste čuli da neki modeli zamrzivača koji se ručno otapaju imaju Smart Frost sistem i pitate se šta to znači. Sledi kratko objašnjenje.

Smart Frost tehnologija obezbeđuje da se stvara manje inja na zidovima uređaja i na proizvodima. Zamrzivače sa ovim sistemom nazivaju pametnima, jer “osećaju“ stepen zamrznutosti proizvoda. Unutrašnji zidovi i površine uređaja su glatki i lako se peru pa je zahvaljujući tome lakše otapati uređaj.    

Dodatne funkcije zamrzivača

horinzontalni zamrzivac

Kao i prilikom kupovine bilo kojeg aparata, i kod odabira zamrzivača obraćamo pažnju na njegove mogućnosti koje nam obezbeđuju da jednostavno i bezbedno koristimo uređaj. Navešćemo neke od takvih funkcija.

- SuperFrost režim – dozvoljava da se temperatura zamrzivača spusti do -32 stepena Celzijusa na kojoj se proizvodi zamrzavaju za svega nekoliko minuta i pritom ne gube svoja korisna svojstva.

Treba da imate na umu da ovaj režim zamrzavanja možete da držite uključen do 24 sata, jer duži rad u njemu može da dovede do kvara kompresora.

- Ekstra-zamrzavanje – obezbeđuje da prilikom stavljanja novih proizvoda u zamrzivač temperatura ne raste. Kako biste ovo postigli, nekoliko sati pre skladištenja svežih proizvoda u zamrzivač uključite program brzog zamrzavanja.

- Zvučni i svetlosni signali – zahvaljujući njima neće vam se desiti da ostavite zamrzivač otvorenim, jer će vas zvučni i svetlosni signal upozoriti da vrata nisu dobro zatvorena kao i ako je previsoka temperatura u zamrzivaču.

- Baterije za održavanje potrebne temperature – ova mogućnost je izuzetno važna jer obezbeđuje da se u slučaju nestanka struje proizvodi u zamrzivaču ne odmrznu i pokvare. Jedna baterija može da obezbedi odgovarajuću temperaturu u periodu od 17 do 22 sata, a ukoliko je više baterija u uređaju, on može još duže da funkcioniše bez električne energije.

- Antibakterijska zaštita – zadužena je za propuštanje vazduha kroz antibakterijske filtere. Postoje takođe podloge sa zaštitom od bakterija, virusa i gljivica.

- Filteri za čišćenje vazduha u uređaju – ukoliko vaš zamrzivač ne poseduje ovakve filtere, biće neophodno da ga s vremena na vreme provetrite.

- Funkcija zaključavanja – zahvaljujući njoj ne postoji mogućnost da vaš mališan rukuje uređajem i promeni parametre po sopstvenom nahođenju.

Kako se upravlja zamrzivačima?

Prema načinu na koji se može rukovati uređajem razlikujemo 2 tipa upravljanja: elektronsko i mehaničko.

Elektronsko upravljanje postalo je veoma popularno, jer omogućava korisniku lakše rukovanje i podešavanje parametara rada uređaja. Tako, na primer, pomoću elektronskih komandi možete da podesite najnižu temperaturu hlađenja.

Zamrzivači sa mehaničkim rukovanjem manje koštaju, ali zahtevaju više truda kako bi se podesili željeni parametri.      

   

 

   

Sigurna kupovina SIGURNA KUPOVINA
Vaša kupovina na našem sajtu je potpuno bezbedna i bez bilo kakvog rizika. Plaćate prilikom preuzimanja proizvoda i za svaki imate na raspolaganju određeni rok na zadovoljstvo.
detaljnije...
Način plaćanja NAČIN PLAĆANJA
Sve poručene proizvoda platite kada ih preuzmete. Plaćanje se vrši pouzećem i moguće je platiti gotovinom, karticama, i čekovima.
detaljnije...
Dostava DOSTAVA
Sve naše proizvode koje naručite putem naše online prodavnice, dostavićemo vam besplatno na teritoriji cele Srbije...
detaljnije...
UniCredit Bank AllSecure - Vaš Partner za Internet Trgovinu VISA MasterCard Maestro Verified by Visa MasterCard SecureCode

E-mail Newsletter

prijavite se na našu E-mail listu

Viber i SMS Newsletter

prijavite se na našu Viber i SMS listu

© 2024 Inelektronik. All rights reserved.